11 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Muziek Album TRPTK presenteert cd Marc van Roon Trio ‘Kinn’

TRPTK presenteert cd Marc van Roon Trio ‘Kinn’

0
TRPTK presenteert cd Marc van Roon Trio ‘Kinn’

TRPTK releast vandaag de nieuwe cd van ‘t Marc van Roon Trio, onder de titel ‘Kinn’. ‘Een verrassende kijk op improviseren’, aldus het Utrechtse platenlabel.

Marc van Roon (Den Haag, 1967) speelt piano vanaf zijn tiende en heeft zich de afgelopen decennia met name toegelegd op de jazz. Hij volgde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium bij Frans Elsen en studeerde in New York bij Kenny Werner, Barry Harris en Richie Beirach. Op meer dan twintig albums is hij vertegenwoordigd, onder eigen naam en met anderen. In 2018 behaalde Van Roon de academische mastertitel voor sociale interventie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Sinds januari 2020 is hij als adviseur verbonden aan de Raad voor Cultuur.

Clichés vermijdend

Als jazzpianist kiest hij voor een vernieuwende aanpak, die clichés zoveel mogelijk vermijdt. Zijn producties getuigen van een verfrissende visie waarin hij het nodige artistiek risico durft te nemen. Zijn nieuwste loot aan de stam is het album ‘Kinn’ (naar analogie van het Engelse ‘kinship’ dat ‘verwantschap’ betekent) voor het label TRPTK. Samen met contrabassist Omer Govreen en drummer Tristan Renfrow gaat hij op zoek naar andere vormen van samenspelen. De opname is gemaakt in de Schiedamse Westvestkerk en de bijzondere akoestiek van de ruimte vormt een integraal deel van het muzikale resultaat. Van Roon is zowel op vleugel te horen als analoge synthesizer.

Loskomen van traditionele regels

“In mijn muziek wil ik loskomen van traditionele regels aangaande harmonie en melodie”, vertelt de leider. “Ik kies voor totale vrijheid en mijn medemusici heb ik speciaal hiervoor uitgekozen. Zij zijn in staat om met een open vizier het avontuur aan te gaan. We willen laten horen wat we artistiek kunnen bereiken als we met elkaar in een ruimte zijn. Startpunt is de verbinding tussen de spelers: je stelt jezelf open voor het onverwachte waardoor er muzikaal nieuwe dingen kunnen ontstaan. Door goed naar elkaar te luisteren en op elkaar te reageren kun je in het moment iets bijzonders laten opbloeien, waarbij door ons zowel wonderbaarlijke geschenken als onaangename verrassingen creatief omarmd worden.”

Voor liefhebbers van zowel jazz als klassiek

“Blij ben ik ook dat mijn album onderdeel is van de rijke catalogus van TRPTK”, merkt Van Roon tot slot op. “Het is een mooi product geworden dat zowel de jazz als klassiek liefhebbers zal aanspreken. Tot slot wil ik nog de aandacht vestigen op de cover, met een prachtige foto door Boukje Kassenaar die een passende verbeelding vormt van ons muzikale resultaat.”