USB4 versie 2 aangekondigd

0
USB4

Het USB-consortium heeft versie 2 van USB4 aangekondigd, waarmee overdrachtssnelheden van 80 Gb/s mogelijk zijn.

Misschien krabt u zich eens op ‘t hoofd bij het lezen van de maximale snelheid die het onlangs aangekondigde USB4 versie 2 kan halen. 80 Gb/s is immers geen kattenpis. Waarbij ook nog eens geldt dat het gemiddelde randapparaat deze snelheid nooit en te nimmer zal halen. Dat er toch behoefte is aan een opfrisbeurt van USB4 heeft alles te maken met een gedeelde USB-bus. Gaat u namelijk diverse externe SSD’s via een USB4-HUB gebruiken, met daarnaast een externe GPU en/of monitor dan is een beetje bandbreedte per apparaat best prettig. Thuisgebruikers (en zeker ook de meeste kantoorgebruikers) zullen de maximale snelheid dan nog altijd niet aantikken. Maar in settings waar heel veel data gegenereerd wordt die liefst nagenoeg realtime verwerkt moet worden is de ademruimte welkom.

‘Oude’ kabels bruikbaar

Aardig detail: volgens de ontwerpers is het zowel met bestaande 40 Gbps passieve USB 4-kabels als nieuw beoogde actieve exemplaren 80 Gbps doorvoersnelheden te behalen. Met een beetje geluk kunnen de actieve kabels ook wat langer worden dan de huidige passieve exemplaren. Goed nieuws voor Brussel is er ook: de USB-C connector blijft gehandhaafd.