13.6 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Home Cinema - Custom Install 8K tv’s volgend jaar verboden in EU?

8K tv’s volgend jaar verboden in EU?

0
8K tv’s volgend jaar verboden in EU?

Je blijft ‘lachen’ met de regeltjesdrift van de EU, soms. Het maximumverbruik van tv’s wordt volgend jaar stevig gelimiteerd, wat voor 8K tv’s een probleem is.

Als u een 8K tv wilt kopen, moet u mogelijk heel snel zijn. Nieuwe regelgevingen van de EU verbieden namelijk tv’s die een bepaald energieverbruik overschrijden. Voor een 65-inch exemplaar hebben we het dan bijvoorbeeld over maximaal slechts 112 Watt. Dat is voor onder meer OLED-televisies met een resolutie van 4K al een grote uitdaging. 8K tv’s vallen simpelweg buiten de boot in dit scenario, die gebruiken beduidend meer. De nieuwe regels gaan in per 1 maart 2023. Mogelijk is er nog een kleine ontsnappingsroute, waarbij fabrikanten als standaardmodus een energiezuinige resolutie en helderheid instellen. Daardoor verbruikt de tv zo uit de verpakking beduidend minder energie. Of het genoeg zal blijken om het vermogen op die manier onder de limiet te houden? De tijd zal het leren. Wel bestaat het risico dat binnen de EU de 8K-toestellen helemaal niet meer leverbaar gaan zijn, of dat ze met beduidend minder features worden uitgeleverd. Opletten dus.