20.7 C
Haarlem
zondag, juni 11, 2023
Home Home Cinema - Custom Install JBL Architectural inbouw-luidsprekers

JBL Architectural inbouw-luidsprekers

0
JBL Architectural inbouw-luidsprekers

Niemand heeft ooit gezegd dat speakers in een kast moeten zitten. Vandaar dat JBL inbouwspeakers speciaal voor inbouw.

We laten importeur Reference Sounds aan het woord betreffende de serie inbouwspeakers: ‘JBL Synthesis symboliseert de non-plus-ultra in film- en muziekbeleving met luidsprekersystemen speciaal ontwikkeld voor inbouwtoepassingen. Technisch geoptimaliseerd voor integratie in de wand of het plafond om te genieten van meeslepend geluid, zonder zichtbare speakers. Nou is die productcategorie natuurlijk verre van uniek en roept vrijwel iedere fabrikant de beste inbouwspeakers in het assorti te hebben maar toch is JBL Synthesis anders. Niet sexyer om te zien, flitsender in de markt gezet of eenvoudiger te installeren maar wel beter geëngineerd voor die inbouw toepassing. Custom Install luidsprekers met JBL’s professionele oorsprong en HDI technologie als rode draad door ieder concept. Aan die technologie kleeft uiteraard een prijskaartje. Met vier nieuwe Architectural series introduceert JBL zijn kwaliteiten nu echter ook in een veel lagere prijsklasse, startend ver onder de Synthesis lijn’.

Uit de kast

Elke geluidsbron reageert op zijn omgeving. Het klankmatige resultaat is dan ook de optelsom van het directe geluid en zijn reflecties. ‘Dat weet JBL als geen ander. Wanneer de luidspreker van zijn positie vóór de wand naar in de wand schuift sluit je direct een deel van de reflecties uit. Of beter gezegd voorkom je een deel van onregelmatigheden in zijn akoestische koppeling met de wand achter hem. Uit de kast en in de muur hoeft dus helemaal geen slecht idee te zijn, zolang de luidsprekers maar voor die locatie bedacht zijn. JBL’s Architectural series zijn specifiek ontwikkeld en akoestisch afgesteld voor infinite baffle toepassingen, ingebouwd in de wand of het plafond dus. Waar veel inbouwluidsprekers in het laag een beetje een hit or mis toepassing lijken te hebben klinkt een JBL Architectural model – uitgaande van een solide inbouwwand – altijd rijk, uitgebalanceerd en strak in het laag’, zo lezen we in het bericht dat de importeur ons stuurde betreffende de speakers.

Reference Sound vervolgt: ‘Omdat deze categorie speakers meestal vlak in de wand of het plafond ingebouwd worden is een tikkie indraaien, zoals we dat met vrijstaande speakers kunnen doen net even lastiger. Daarom is een evenwichtig klankverloop recht voor maar zeker juist naast de as van de speaker extreem belangrijk. Een streven waar JBL zo’n beetje haar hele research faciliteit in Northridge op gebaseerd heeft. 75 metingen rondom de as van de speaker en geavanceerde, eigen simulatie software vormen de basis voor een luidspreker die goed klinkt, vanuit welke hoek je hem ook beluisterd’

JBL Architectural Series

Met vier nieuwe series is de keuze reuze. Hieronder de omschrijving in de woorden van Reference Sounds in het bericht dat ons gestuurd werd:

JBL Studio 6 Series

De Studio 6 series vertoont de meeste overeenkomsten met de superieure JBL Synthesis lijn. Ontwikkeld voor Cinema en topklasse geluid vanuit de muur. Met de Studio 6 bouw je extreem energieke geluidssystemen met een enorme dynamiek. Net als de JBL Synthesis modellen zijn alle Studio 6 luidsprekers uitgerust met een compressie driver met HDI Waveguide. Geen gewone tweeter dus zoals vrijwel alle andere fabrikanten toepassen maar een speciale tweeter met super hoge efficiëntie gecombineerd met specifiek gevormde High Definition hoorn. Met die JBL typische benadering realiseren de Studio 6 luidsprekers een heel breed en uitgebalanceerd afstraalgedrag en enorm krachtige klank. Het maakt de Studio 6 tot een serie luidsprekers met een hoog rendement. Ook met een wat minder krachtige versterker maakt de Studio 6 dan ook enorm muziek. Zelfs de kleinste Studio 6IW met 6,5” woofer en een adviesprijs van € 489,- heeft al een rendement van 91dB. De grootste Studio 6 Theater met een adviesprijs van € 1.199,- zelfs 96dB. Dankzij het uitgekiende filter vormen de modellen bovendien een eenvoudige last voor de versterker. Een streven terug te vinden in iedere JBL Architectural luidspreker.

Filmweergave krijgt met de Studio 6 serie dan ook een ongekende expressie met kristalheldere precisie. Met speciale switches op het front is afstemming van hoge en lage tonen super eenvoudig.

JBL Stage Series

Net als de Studio 6 Series is ook de Stage Series anders dan de gemiddelde inbouwluidspreker. Alhoewel de Stage modellen zijn uitgerust met een standaard dometweeter in plaats van de complexere compressiedrivers hebben de JBL engineers deze gekoppeld aan een HDI Waveguide. Deze speciaal gevormde hoorn voor de tweeter zorgt ook hier weer voor een verbeterd afstraalgedrag een hoger rendement en minder vervorming. Makkelijk aanstuurbaar dus zodat ze ook met een bescheiden versterker vermogen meer dan voldoende output realiseren. De Studio 6 serie kent drie wandmodellen. Stage 260W met 6,5” woofer, Stage 280W met 8” woofer en een uitvoering met de tweeter ingeklemd tussen twee 5,25” woofers, de Stage 255WL. De minimalistische magnetische grills laten ze bovendien strak opgaan in de wand.

Voor plafondtoepassingen past JBL dezelfde tweeter toe maar dan met akoestische lens in plaats van HDI Waveguide. Naast de 6,5” uitvoering, een 8” uitvoering en een 6,5” model met dubbele tweeter heeft de Stage serie ook een tweetal super interessante modellen waarbij tweeter en woofer onder een hoek van ongeveer 20graden geplaatst zijn. Perfect om het geluidsbeeld gericht op de gewenste luisterplek te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Atmos luidsprekers in een surround configuratie maar ook voor bijvoorbeeld een leefkeuken waar het geluid gericht naar de eettafel geprojecteerd wordt.

Gezien de geboden kwaliteit zijn de prijzen wat ons betreft bijzonder aantrekkelijk. Met een adviesprijs van € 179,- voor de kleinste Stage 260W is deze serie qua energie en speelvreugde eigenlijk gewoonweg onverslaanbaar!

JBL Studio 2 Series

De Studio 2 Series omvat de bewezen technologie zoals we die ook van Revel Inbouwluidsprekers kennen maar dan in een JBL jasje. Met een Waveguide rond de tweeter in plaats van een HDI hoorn is de hoge tonenweergave iets minder energiek maar nog altijd geoptimaliseerd voor een glad frequentie verloop. Ook ver naast de as van de luidspreker. Hoogwaardige filter componenten en drivers zorgen bovendien voor een bijzonder verfijnde klank weergave. Een schakelaar op het front maakt fijn afstemming van de hoge tonen mogelijk. Met zeven modellen waarvan drie specifiek voor het plafond, biedt de Studio 2 een brede reeks aan oplossingen. Daarvan is de machtige Studio 2 88IW met dubbel 8” woofer het meest indrukwekkend. Perfect voor toepassingen waar maximale klank kwaliteit, een volle basweergave en indrukwekkende detaillering hoog op het prioriteiten lijstje staan.

JBL B Series

JBL’s nieuwe B Series vormen de Basic lijn van de JBL Architectural series. Perfect voor multiroom, multizone situaties en bedrijfslocaties waar de klank goed moet zijn maar de Studio en Stage series te begrotelijk worden. Zeer interessant voor projecten met meerdere luidsprekers verdeeld door het gebouw voor een egale weergave van achtergrondmuziek. Dankzij het gebruik van minder kostbare materialen start de B serie op een laag prijspunt terwijl de akoestische afstemming nog altijd boven gemiddeld goed is. De lijn telt vijf modellen waarvan twee voor inbouw in de wand en drie voor het plafond. Naast de 6,5” en 8” standaard ronde plafondmodellen is er ook een 6,5” plafondmodel met dubbele tweeter voor ‘stereo’ toepassing vanuit één luidspreker. De 6,5” modellen van de B serie hebben een adviesprijs van € 139,- (uitvoering met dubbele tweeter € 179,- ) de 8” uitvoeringen hebben een adviesprijs van € 169,-