20.7 C
Haarlem
zondag, juni 11, 2023
Home Muziek Album TRPTK: CD-release ‘Mozart: Sonatas for four hands’

TRPTK: CD-release ‘Mozart: Sonatas for four hands’

0
TRPTK: CD-release ‘Mozart: Sonatas for four hands’

Het Utrechtse platenlabel TRPTK brengt vandaag de nieuwe cd ‘Mozart: Sonatas for four hands’ uit, een bijzonder werkstuk.

De pianisten Thomas Beijer (1988) en Nicolas van Poucke (1992) behoren tot de top van de jonge generatie. Beiden werden de afgelopen jaren overladen met prestigieuze onderscheidingen en Beijer ontving onlangs de Nederlandse Muziekprijs. De musici kennen elkaar al ruim vijftien jaar en zijn goede vrienden. Regelmatig bezoeken ze elkaar, niet alleen voor de gezelligheid maar ook om elkaars pianospel te beoordelen: met name wanneer er nieuwe stukken moeten worden ingestudeerd. “We voeren echt muzikale gesprekken met elkaar”, zeggen de musici.

Quatre-mains

Het ligt bijna voor de hand dat Beijer en Van Poucke ook met quatre-mains spel actief zijn. Al jarenlang voeren ze repertoire van Mozart en Schubert uit: hun eerste recital vond in 2012 plaats in het Amsterdamse Bethaniënklooster en sindsdien volgden er regelmatig andere concerten. Tijdens de coronapandemie besloten de pianisten om hun focus te richten op een aantal vierhandige sonates van Mozart. Ze deden er een aantal optredens mee en maakten van drie sonates een opname voor het avontuurlijke TRPTK label: KV 358, KV 497 en KV 521.

Speelsheid en humor

“We zijn echt gek op Mozart vanwege zijn speelsheid en humor: het is een combinatie van menselijke lyriek met allemaal gekke dingen”, vertelt Beijer. “Voor mij was het ooit de eerste componist die echt tot je spreekt. Zijn muziek raakt je en zit vol leven”, voegt Van Poucke toe. “Je ziet in zijn quatre-mains composities verwijzingen naar zijn andere werk”, merken de pianisten op. “Zo zitten in KV 521 verwijzingen naar de Jupiter Symfonie en hoor je in KV 497 echo’s uit Don Giovanni. KV 358 is een echt jeugdwerk: een kort en grillig divertimento.”

“Voor ons is dit album het document van een diepe vriendschap. Bij deze productie hebben we echt het onderste uit de kast gehaald, wat betreft de kwaliteit van de uitvoering en de opnametechniek. Voorop stond dat de muziek spontaan en levend moest blijven klinken”, stellen Beijer en Van Poucke tot slot.  “We kijken er erg positief op terug en onze wens is dat het plezier dat wij aan de muziek hebben beleefd ook overslaat op de luisteraar.”