17 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Muziek Album TRPTK releast Dmitry Ferschtman & Mila Baslawskaja ‘Innermost’

TRPTK releast Dmitry Ferschtman & Mila Baslawskaja ‘Innermost’

0
TRPTK releast Dmitry Ferschtman & Mila Baslawskaja ‘Innermost’

Het kwaliteitslabel TRPTK heeft vandaag de nieuwe cd van Dmitry Ferschtman & Mila Baslawskaja met de titel ‘Innermost’ uitgebracht.

Cellist Dmitry Ferschtman (1945) en pianiste Mila Baslawaskaja (1946) zijn coryfeeën van de kamermuziek met meer dan 60 jaar gedeelde podiumervaring. Tijdens hun jeugd in de Sovjetunie vormden muziek en poëzie het eten en drinken van hun culturele opvoeding. In 1978 vestigden ze zich in Nederland en regelmatig geven ze concerten op belangrijke podia in binnen- en buitenland. Hun samenspel is gedreven en vitaal: als geen ander weten ze uitdrukking te geven aan de kracht en schoonheid van de muziek. Ze maakten diverse cd-opnames voor Globe Records en Cobra Records. In 2009 verscheen ‘The Russian Voice’, met Romances van Glinka, Tsjaikovski en Rachmaninov. Een bijzondere productie die kon rekenen op een enthousiaste ontvangst door pers en publiek.

Drie lievelingscomponisten

Hun nieuwe loot aan de stam is het album ‘Innermost’ op het ondernemende TRPTK label. Op deze productie staan drie van hun lievelingscomponisten centraal. Zo geven Ferschtman en Baslawskaja hun visie op de fameuze ‘Arpeggione sonate’ van Franz Schubert, krijgt de ‘Vioolsonate No.1’ van Robert Schumann een bewerking en vormt Dmitri Shostakovich zijn meeslepende ‘Cellosonate in D mineur’ de afsluiter.

Passie en diepe melancholie

Passie en diepe melancholie vormen essentiële kenmerken van hun uitvoering. “We hebben gekozen voor de muziek die ons het meest na aan het hart ligt en willen het uitgesproken zangerige karakter van deze romantische composities benadrukken”, vertellen Ferschtman en Baslawskaja. “Zingen vormt de basis van het Russische muziekonderwijs en precies die vaardigheid vormt het uitgangspunt voor onze interpretaties. Meer dan ooit tevoren leggen we op ‘Innermost’ onze ziel bloot, precies zoals de titel suggereert.”

Liefde

“Elke keer als we samen spelen vormt voor ons een ontdekkingstocht”, merken Ferschtman en Baslawskaja tot slot op. “We hebben altijd discussie en sparen elkaar daarbij niet. Soms hebben we bijna ruzie, maar door kritisch op elkaar te zijn wordt het resultaat steeds beter. We zijn inmiddels 54 jaar getrouwd en zullen altijd bij elkaar blijven. De bewondering en liefde die we hebben voor deze muziek willen we met de luisteraar delen. We willen ons publiek ermee aansteken.”