20.6 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Muziek Bezoekers 013 royaal met eten en drinken

Bezoekers 013 royaal met eten en drinken

0
Bezoekers 013 royaal met eten en drinken

Bezoekers van 013 hebben in 2022 maar liefst 103.043 maaltijden en 10 miljoen liter water voor het goede doel gedoneerd.

Bezoekers van 013 kregen sinds mei de mogelijkheid het statiegeld van hun hardcup te doneren. En dát werd beslist gedaan: maar liefst 103.043 maaltijden en tien miljoen liter water werden gedoneerd voor ‘t goede doel.

Maaltijden

“Het is genoeg gewaste”. Onder dat credo lanceerde het Tilburgse Poppodium in mei van dit jaar haar nieuwe duurzaamheidsstrategie met daarbij direct twee grote stappen. Allereerst werden alle softcups ingeruild voor hardcups. Bezoekers betalen sindsdien €0.50 cent statiegeld over hun beker die men daarna kan hervullen, terugpinnen of doneren. Na een uitgebreide zoektocht naar een eerste goede doel koos 013 voor het UN World Food Programme (WFP). Elk jaar voorziet het World Food Programme van de Verenigde Naties bijna 20 miljoen kinderen van schoolmaaltijden. Als broodnodige voeding, maar vooral ook om hen naar school te laten gaan. Omdat WFP voor iedere €0.50 cent een schoolmaaltijd kan verzorgen, was de belofte richting de bezoeker helder. 1 beker = 1 maaltijd. In totaal werden tussen mei en december 103.043 bekers – en dus schoolmaaltijden – gedoneerd. Dit bedrag, €51.521,50, wordt nu dus gestort.

Water

Naast de softcups, gingen ook plastic flesjes water in de ban. In samenwerking met MadeBlue werden er achter alle barren, speciale tappunten geïnstalleerd waaruit gefilterd kraanwater (plat en bruis) wordt geschonken. Dankzij deze samenwerking konden bezoekers van 013 opnieuw bijdragen: voor ieder verkocht glas water maakt MadeBlue namelijk 300 liter schoon drinkwater beschikbaar op plekken waar dit schaars is, zoals Vietnam en Ethiopië. In de periode mei t/m december leverde dit maar liefst 10.123.833 liter schoondrinker water op. Genoeg om 139 mensen 10 jaar lang toegang te geven tot schoon drinkwater.

Directeur-Bestuurder Frens Frijns: “Het is fantastisch dat we het afgelopen jaar – dat vol uitdagingen zat – zulke grote stappen op het gebied van duurzaamheid hebben gezet. Het is nóg mooier dat deze stappen dankzij onze bezoekers wereldwijd impact maken. Het maakt ons bij 013 héél erg trots.”

Jaar vol hoogtepunten

Waar het jaar nog begon in lockdown, keerden de artiesten en het publiek vanaf april snel terug naar de Tilburgse poptempel. Zo ontving 013 in 2022 maar liefst 276.228 bezoekers. Nét geen all-time bezoekersrecord, maar wel in slechts 8 maanden gevestigd. Bezoekers kwamen onder andere naar Tilburg voor shows van sterren als Jack Harlow, The Kid Laroi, Kruanghbin, Toto, Bicep, Kehlani, Gojira, Deadmau5, Tom Odell en Sum41. Daarnaast (co)organiseerde 013 zowel WOO HAH! als Roadburn Festival. Laatstgenoemde won in januari 2022 de prijs voor ‘Beste Digitale Festival’ en werd afgelopen zomer genomineerd in de categorie ‘Beste Festival’ door het iconische Britste rocktijdschrift Kerrang.