20.7 C
Haarlem
zondag, juni 11, 2023
Home Hi-Fi Equium ontwikkelt warmtepomp op geluid

Equium ontwikkelt warmtepomp op geluid

2
Equium ontwikkelt warmtepomp op geluid

Dat je meer dingen kunt doen met geluid dan naar muziek luisteren alleen is geen geheim, er een warmtepomp op baseren is voor velen nieuw.

Dat je met geluid temperatuurwijzigingen kunt opwekken (en andersom) is al heel lang bekend. Het aantal min of meer praktische toepassingen bleef beperkt. De huidige en waarschijnlijk meer permanente energiecrisis (wat fossiele brandstoffen betreft) noopt tot herzien van tal van ‘energieverslindende’ apparaten en hun principes. Een bekende energieverbruiker – die bovendien ook nog eens lawaai maakt – is de warmtepomp. De Franse startup Equium werkt aan een akoestische warmtepomp. Hierbij wordt een luidspreker ingezet die geluidsgolven genereert in helium. Die golven comprimeren of expanderen het gas, waardoor warmte en koude opgewekt kan worden.

Lang onderhoudsvrij

Groot voordeel van deze akoestische warmtepompen is dat ze – ondanks de naam – nagenoeg geluidloos opereren: de geluidsgolven worden alleen inwendig gebruikt. Nog een groot voordeel is, dat er eigenlijk geen slijtagegevoelige onderdelen in het systeem zitten. Het betekent dat de pompen naar verwachting zo’n 30 jaar onderhoudsvrij kunnen ‘draaien’. Voor de eindgebruiker betekent het verder een 20% lager energieverbruik terwijl CO2-uitstoot met 50% verminderd wordt, gebaseerd op vergelijking met een traditionele warmtepomp.