Viertron focust op noodzaak huisautomatisering

1
Vierton

Distributeur Viertron vertelt in z’n meest recente nieuwsbrief over de noodzaak van huisautomatisering.

Toegegeven: het klinkt in eerste instantie een beetje als een ‘wij van wc-eend’-reclame. Maar distributeur Viertron hééft een punt betreffende dit citaat uit z’n meest recente nieuwsbrief: ‘Wees geen dief van uw eigen energie: Huisautomatisering is geen luxe maar een noodzaak. Tot voor enkele maanden was huisautomatisering een LUXE, wie het zich kan permitteren heeft extra luxe in de vorm van gordijnen die automatisch open en dichtgaan of huiskamer verlichting die met spraakopdrachten te bedienen is. Momenteel zijn de energie prijzen zo hoog dat simpele automatisering op alles wat energie slurpt in de woning binnen korte tijd terug verdient is’. Hier een link naar de rest van het betoog.

Efficiëntie

Waar het om gaat is, dat via een huisautomatiseringssysteem heel efficiënt met energie omgegaan kan worden. Vereiste daarvoor is, dat u het geheel zelf optimaal instelt. Dat kan bijvoorbeeld door op een bepaald tijdstip alle lampen uit te schakelen. In principe doet u dat natuurlijk zelf, maar een vergeten lamp op zolder is zonde van de stroom. Door bijvoorbeeld elke dag naar alle (of tenminste de meer onzichtbare) lampen een uit-commando te laten sturen bespaart u snel kosten. Gordijnen automatisch sluiten of openen kan eveneens tot een reductie van kosten leiden. En zo zijn er nog tal van andere elektrische apparaten die schakelbaar zijn. Door ze slim te programmeren, bespaart u zonder daar veel moeite voor te hoeven doen veel geld mee. Ook automatisch uitschakelen van AV-apparatuur (wég met die standby-stand) is een optie.

1 REACTIE