11.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Streaming Audio Streaming Apple Music Classical lanceert op 28 maart

Apple Music Classical lanceert op 28 maart

3
Apple Music Classical lanceert op 28 maart

Op 28 maart wordt de Apple Music Classical-app gelanceerd, een uitkomst voor liefhebbers van klassieke muziek.

De nieuwe Apple Music Classical-app moet volgens Apple het zoeken naar klassieke werken in ‘s werelds grootste catalogus klassieke muziek snel en simpel maken. Daarbij kan dan – wederom volgens de fabrikant – geluisterd worden in de hoogste geluidskwaliteit (tot en met 192 kHz/24 bit lossless), waarbij veel klassieke favorieten desgewenst ook nog in onderdompelend ruimtelijk geluid zijn te beluisteren. De service start op 28 maart, met een catalogus van meer dan 5 miljoen tracks, zowel nieuwe releases als gevierde meesterwerken. U kunt zoeken op componist, werk, dirigent en catalogusnummer.

Extra informatie

Uitgebreide en precieze metadata maken duidelijk welk werk en welke uitvoerende er precies speelt. Allerlei extra informatie als biografieën van componisten, omschrijving van belangrijkste werken en meer completeren het geheel. Het abonnement op ‘Classical’ valt overigens gewoon onder het standaard Apple Music-abo, dus dat scheelt alvast. Opvallend is tot slot dat er (in ieder geval vooralsnog) alléén een iPhone-versie en geen iPad-versie van de app uitkomt.

3 REACTIES

 1. Dit is de integratie van het Nederlands-Amerikaanse klassieke streamingplatform Primephonic in de Apple Music-omgeving. Apple kocht Primephonic in 2021: https://www.alpha-audio.nl/2021/08/apple-heeft-primephonic-gekocht/?highlight=primephonic

  Ik ben een keer op bezoek geweest bij Primephonic en zag daar studenten van het conservatorium en muziekwetenschappen aan het werk met het invoeren van de metadata en de documentatie, die bij klassieke uitgaven soms erg uitgebreid kan zijn. Ben benieuwd of deze extra info, die nu nog erg ontbreekt op andere streamingplatforms, in Apple Music ook terugkomt.

 2. Heb deze al geïnstalleerd maar werkt pas 28 maart.192kHz 24-bit voor €109,– per jaar. Inderdaad het is jammer dat management van Apple de Music app niet makkelijker te bedienen maakt. Maar bijvoorbeeld op de iPhone geïnstalleerd en verbonden met ‘n DAC. Is de weergavekwaliteit audiofiel. Mijn se iPhone is via de lightning usb3 camera adapter, Audoquest FMJ JITTERBUG en gemiddelde kwaliteit USB kabel verbonden met RME ADI-2 FS DAC. Had niet verwacht dat het verschil met de Bluesound Node 2i (Spotify) zo enorm is.

 3. Als klassieke muziek liefhebber en audio nerd heb ik de stille hoop dat Apple twee van de belangrijkste tekortkomingen repareert die de Music App nu heeft:
  – AirPlay kan (in ieder geval in cd kwaliteit) lossless streamen, maar de Music App kan dat niet. Dat is een beperking van de app, niet van AirPlay.
  – Als je nu cd kwaliteit of beter wil luisteren moet je met een dongeltje de telefoon of iPad koppelen aan een DAC over een USB connectie. Dat is niet zo praktisch. De HomePods kunnen een opgestarte stream overnemen, dus hopelijk kan iedere streamer of speaker die AirPlay 2 ondersteunt dat straks ook en is het ingebouwd in de AirPlay software die fabrikanten van die audio apparatuur in hun product onderbrengen.

  Het track record van Apple is alleen niet zo hoopgevend.