28.3 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Hi-Fi EPOS: Eén op twee mist persoonlijk collegiaal contact

EPOS: Eén op twee mist persoonlijk collegiaal contact

0
EPOS: Eén op twee mist persoonlijk collegiaal contact

Uit een onderzoek van EPOS blijkt, dat een op de twee werknemers persoonlijk contact met collega’s mist door het vele thuiswerken.

Werknemers verwachten steeds vaker dat hun werkgevers oog hebben voor hun welzijn, zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Minder dan de helft van de werknemers is tevreden met hun huidige balans tussen werk en privé (43%), en bijna een derde (30%) zegt van plan te zijn van carrière te veranderen om hun algehele geluk te verbeteren. De helft van de werknemers zegt tijd met collega’s in persoon te missen nu ze op afstand kunnen werken. Deze trend is het grootst onder Gen Z en Millennials (80%) die graag fysieke kantoorruimtes gebruiken om te leren, te groeien en zich te vestigen in hun werkgemeenschap.

Toekomstige trends

Dat zijn enkele van de voornaamste bevindingen van het rapport ‘The Workplace of the Future’, dat gebaseerd is op een onderzoek dat audio- en videofabrikant EPOS door Foresight Factory heeft laten uitvoeren. Daarmee wil EPOS zicht krijgen op huidige en opkomende trends die de toekomst van werk bepalen, evenals de technologische oplossingen waarmee bedrijven een hybride strategie voor een productief personeelsbestand op lange termijn kunnen ontwikkelen. Drie jaar na de pandemie moeten bedrijven immers ernstige crises het hoofd bieden om productief en winstgevend te blijven. Daarnaast worstelen ze meer dan ooit met het efficiënt organiseren van hybride werkpraktijken en het aanpassen van hun bedrijfspraktijken om aan de behoeften van hun werknemers te voldoen.

Andere belangrijke bevindingen zijn:

 • Werknemers geven voorrang aan hun welzijn
  Meer dan de helft van de werknemers van over de hele wereld (53%) zegt dat zij meer prioriteit geven aan hun welzijn, zowel lichamelijk als geestelijk, dan vóór de pandemie. Als gevolg daarvan verwachten ze steeds vaker dat hun werkgevers deel uitmaken van hun gezondheidsecosystemen: 38% van de werknemers wil dat hun werkgevers hun personeel ondersteunen door hen vrij te geven voor geestelijke gezondheidsbehoeften. Nog eens 30% van de werknemers wil dat bedrijven uren uittrekken voor werknemers waarop ze zich bezig kunnen houden met geestelijk en lichamelijk welzijn.
 • Het vermijden van een burn-out en het nastreven van geluk zijn de belangrijkste drijfveren 
  Burn-out bij werknemers is een hardnekkig probleem en 36% van de werknemers wereldwijd zegt de afgelopen twaalf maanden een burn-out te hebben gehad door ‘te hard werken’, een gevoel dat het grootst is onder Gen Z (40%) en Millennials (42%). Naarmate de kloof tussen werkgevers en werknemers over werken op afstand groter wordt, groeit ook de ontevredenheid. Minder dan de helft van de werknemers is tevreden met hun huidige balans tussen werk en privé (43%), en bijna een derde (30%) zegt van plan te zijn van carrière te veranderen om hun algehele geluk te verbeteren.
 • Toegang tot een fysiek kantoor is van vitaal belang
  Werknemers willen voorkomen dat ze zich geïsoleerd voelen en willen dat bedrijven zowel fysieke als virtuele mogelijkheden bieden voor verbinding en samenwerking. De helft van de werknemers zegt tijd met collega’s in persoon te missen nu ze op afstand kunnen werken. Deze trend is het grootst onder Gen Z en Millennials (80%), die graag fysieke kantoorruimtes gebruiken om te leren, te groeien en zich te vestigen in hun werkgemeenschap.
 • Werknemers zullen vertrekken als ze niet leren 
  Van werknemers wordt verwacht dat ze bestaande vaardigheden snel verbeteren of nieuwe vaardigheden opdoen. Anderzijds wil 60% van de werknemers van alle leeftijden ook blijven leren, en 44% zegt dat zij binnen hun huidige baan vooruit willen en zich verder willen bekwamen. Als ze niet kunnen leren en groeien binnen een functie, zullen ze vertrekken om hun carrièredoelen te bereiken.
 • Ondermaatse technologische oplossingen kunnen leiden tot cognitieve overbelasting
  Werkgevers moeten ook bewust werknemers uitrusten met oplossingen die het risico op cognitieve vermoeidheid verminderen. Onderzoek van EPOS heeft aangetoond dat in lawaaierige omgevingen de hersenen harder werken om zich te concentreren op de belangrijkste geluidsbron, waardoor 35% meer cognitieve inspanning nodig is om te luisteren. Na verloop van tijd kan dit leiden tot cognitieve overbelasting en hersenvermoeidheid, met gevolgen voor het stressniveau van de werknemer, het onthouden van informatie en de prestaties.

Wereld nog nooit zo complex

“De wereld van werk is nog nooit zo complex geweest als nu,” zegt Jeppe Dalberg-Larsen, President bij EPOS. “Bedrijfsleiders die investeren in de toekomst van hun bedrijf en de toekomst van hun werknemers moeten bewust nadenken over hun hybride strategieën. Er is geen uniforme aanpak. Hoewel we de afgelopen jaren hebben gezien hoe technologie het moderne werk heeft gerevolutioneerd, is het geen vervanging voor leiderschap en cultuur. Leiders worden tegenwoordig geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en moeten hun mensen centraal stellen bij het creëren van een werkgemeenschap die werknemers langdurig betrokken houdt.”

“Elk bedrijf vereist een uniek en op maat gemaakt plan dat rekening houdt met alle aspecten van bedrijfsvoering, mensen en cultuur. Bedrijfsleiders moeten zich afstemmen op de kwesties, uitdagingen en belangen die hun werknemers het meest bezighouden en de nodige veranderingen aanbrengen om als team te kunnen floreren,” luidt het advies van Marta Vilella, Client Partner bij Foresight Factory.

Methodologie van het rapport

In opdracht van EPOS, en ter aanvulling van de trendgegevens, heeft Foresight Factory contact opgenomen met verschillende toonaangevende bedrijven om inzicht te krijgen in hun perspectieven en observaties van de huidige markt. Daarbij lag de nadruk op bedrijven uit de VS, Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland en Duitsland. Deze authentieke ervaringen uit de eerste hand werpen verder licht op de meest dringende onderwerpen die op de voorgrond staan van hybride discussies. Daarnaast wordt nog maar eens bevestigd, dat bedrijven hun beleid doelbewust moeten afstemmen op de toekomst van hun werkplek, zeker nu er zoveel en voortdurend veranderende factoren zijn die de loyaliteit van een werknemer ondermijnen.

Voor meer informatie en toegang tot het rapport kunt u alhier terecht.