Live Stream test – Bookshelf luidsprekers – 2500 Euro – Deel 3!

15

Het is alweer tijd voor het sluitstuk. Deel drie van de serie. We hebben vooralsnog vier modellen om neer te zetten: de Elac Vela BS403, Monitor Audio Gold 100, KEF R3 Meta en de ATC SCM11. Weer vier serieuze luidsprekers!

Inmiddels hebben we al tien modellen voorbij laten komen. Hier vindt u de uitgewerkte tests:

Zoals wel verwacht zijn de verschillen behoorlijk groot tussen alle deelnemers. Niet voor niets zeggen we altijd dat een luidspreker de grootste smaakmaker is. Samen met de akoestiek. In deze laatste aflevering in het drieluik zetten we nog vier beaties op de statieven. Het gaat weer een prachtige stream worden!

Test mee!

Deze laatste ronde nodigen we één Patreon-lid uit om bij ons op de bank te komen zitten. Lijkt u dat wat? Laat het dan weten via onze Patreon-pagina. We laten woensdag-avond via de Patreon-pagina weten wie het is geworden.

Bekijk de livestream

15 REACTIES

  • Ferdy,

   Ik heb wat opgeruimd, omdat het echt een serie onsamenhangende berichten werd. We bewerken geen posts van lezers. Ofwel we verwijderen ze – zoals nu, omdat het gewoon niet meer te volgen was – ofwel we laten ze staan.

   Als je het niet eens bent met de muziek in de streams, dan kan dat. ‘No hard feelings’. Muziek is smaakgevoelig. We kiezen tracks waarvan we denken dat mensen het wel aardig vinden én waarmee we goed kunnen testen. We proberen daar ook goede afwisseling in te vinden. Beetje klassiek, beetje pop, beetje piano, wat stem… zo proberen we iedereen tevreden te houden.

   Feedback op de muziek is altijd welkom. Voorbarige conclusies zonder enige fundering kunnen we niet zoveel mee. Vandaar dat ik in dit geval heb ingegrepen.

 1. De reactie is opbouwend bedoeld. Kijken probleemloos, maar de audio moet echt beter. Probeer de dB verschillen tussen luidsprekerboxen en van de microfoons (onderling) ‘n beetje te nivelleren, inderdaad met de afstandsbediening geen probleem, maar als de voorversterker geen afstandsbediening heeft? Waarom is de muziekkeuze zo beperkt, de muziek is wereldberoemd in dat hofje. Draai muziek waar niemand problemen mee heeft. Smaak is uniek. Maar er is niemand die het erg vindt om met ‘n Mercedes ‘n eind te rijden, maar vraag nu of hij / zij diezelfde 300 kilometer achterelkaar wil rijden in een Trabant of Yugo. De een houdt van Orgel Joke of ook op toetsen Oscar Peterson. Volgens mij is het Big Band repertoire het beste, daar zijn legio uitstekende opnames van beschikbaar, waar ieder instrument ook akoestisch de lead-partij spelen of zingen. Ik ben denk ik, niet de enigste die afhaakt, omdat de muziek soms niet om aan te horen is.

  • De speakers zijn allemaal gekalibreerd op de microfoon. Dat doen we tijdens het inregelen. We hebben vooraf ook de spraakmics ongeveer gelijk gezet. Ik zal eens kijken naar een leveler.

   Muziek… Dat is allemaal smaak. Ik haat echt big band jazz maar hou van progressive metal en rock. Of massive attack. Daar haken ook mensen bij af. Kortom: dat ga je nooit goed doen.

  • De muziek die gebruikt wordt is om de verschillen tussen de apparaten die getest worden goed hoorbaar te kunnen maken. Niet alleen voor de mensen die thuis meeluisteren over de stream — want geloof me dat lang niet alle muziek geschikt is om de verschillen goed hoorbaar te maken over een stream — maar vooral ook voor degenen die op de bank zitten moeten duiden wat ze horen.

   Verder is het zoals Jaap zegt: wat je ook kiest, het is nooit goed, dus het is onvermijdelijk dat er altijd wel iemand is die iets niet te pruimen vindt. Het is zoals het is.
   Per stream kiezen we weer andere tracks, alleen om de test van de speakers van rond de 2500 Euro over drie streams heen vergelijkbaar te maken gebruiken we dezelfde tracks.

   • Begrijpelijk het is onmogelijk om aan de wens van iedereen te voldoen. Het is de generatie kloof (70 jaar jong?!) hoewel hardrock, opera, jazz etc. etc. kan bijna alles waarderen. De kwaliteit van streaming Tidal, Qobuz of Apple Music is echt vergelijkbaar met het luisteren via ‘n highend CD speler. Iedereen begrijpt dat de €500,– set luidsprekerboxen, die bijvoorbeeld thuis staan, niet kunnen weergeven wat luidsprekerboxen met een prijskaartje die (vaak) minstens 20x duurder zijn. Maar als er progressieve metal gedraaid wordt in de supermarkt of restaurant dan proberen de meeste klanten zo snel mogelijk het pand te verlaten.