15 C
Haarlem
donderdag, juni 1, 2023
Home Hi-Fi NVPI: streaming én vinyl blijven groeien

NVPI: streaming én vinyl blijven groeien

5
NVPI: streaming én vinyl blijven groeien

De branchevereniging van de entertainmentindustrie NVPI meldt dat zowel streaming als vinyl ook in 2022 weer verder gegroeid zijn.

Volgens de NVPI groeit streamen van muziek jaarlijks tenminste zo’n tien procent. Het afgelopen jaar was daar geen uitzondering op: de omzet uit streaming steeg met 10% naar 224 miljoen Euro. Het vormt daarmee de hoofdmoot van de totale inkomsten van 282 miljoen Euro van de Nederlandse muziekindustrie. Opvallend is en blijft dat ook vinyl zich nog altijd mag verheugen in een stijgende belangstelling: de omzet in deze tak van sport steeg in 2022 maar liefst ruim 30% naar 37 miljoen Euro. De aloude cd daarentegen lijkt aan een definitieve exit bezig, de omzet daarvan daalde verder, met bijna 13% naar 15,3 miljoen Euro.

Vinylgekte

De hang naar vinyl wordt ongetwijfeld veroorzaakt door een mix van de ‘oude garde’ die het medium niet los kan laten of simpelweg herontdekt, gecombineerd met nieuwsgierige jongeren. De vraag is of het eigenlijk een goede ontwikkeling is. Veel vinyl zal uiteindelijk toch z’n weg naar de stort vinden, wat weer meer plastic afval oplevert. Recyclen is een optie, maar we hebben nog geen aparte afvalcontainers voor platen in het straatbeeld gezien. An sich klinkt vinyl verder niet per definitie beter dan digitaal gestreamd. Alles zeer afhankelijk van opnametechniek, bron, wel of geen compressie als het gaat om digitaal enzovoort. Wel geldt dat er ook een categorie vinylliefhebbers is die het ook (en soms vooral) om de hoezen doet. Voorlopig lijkt vinyl dan ook niet te verdwijnen, integendeel.

5 REACTIES

    • Digitaal kan nooit zo goed klinken als analoog, alleen steeds meer evenaren, let wel het scheelt steeds meer nullen achter de komma.0,0000etc.% het verschil is alleen te horen met direct (hooguit twee seconden verschil) vergelijken. Verklaring is simpel digitaal ipv analoog in de studio, het klinkt iets minder, maar is veel makkelijker te bewerken.

  1. Ben het eens met de reactie van Martijn, trouwens ook ‘An sich klinkt vinyl verder niet per definitie beter dan digitaal gestreamd.’ Staat voor mij vast, ondanks de live stream van Jaap https://www.alpha-audio.nl/2022/02/live-stream-event-analoog-vs-digitaal-27-02-2022-1030-met-tim-knol/ waarin geconstateerd werd dat analoog beter klinkt. De oorzaak dat het analoog beter klonk is makkelijk verklaarbaar, het werd analoog opgenomen. Er zijn volgens mij geen studio’s waar nog analoog gewerkt wordt. De digitale opname wordt met behulp van een DAC weer analoog (LP). De KEF R3 klinkt niet direct perfect, dat inspelen duurt echt lang. Op alpha audio staan veel tips en wanneer je die opvolgt, klinkt niet alleen mijn maar ook jouw installatie zo goed dat je tevreden bent met de weergave. Hèt was me nog nooit opgevallen, maar nu hoor ik fouten gemaakt op de mengtafel, elk instrument of samenstelling van instrumenten hebben een vaste plaats. Maar klinkt soms niet reëel omdat er duidelijk plekken zijn in het stereobeeld (PAN/POT) die niet ingevuld worden.