Western Electric 91E buizenversterker

0
Western Electric

De nieuwe Western Electric 91E is een buizenversterker gebaseerd op ontwerpen uit 1936 en 1938, maar dan wel voorzien van moderne snufjes.

In 1936 bracht Western Digital de 91A uit, een (natuurlijk) buizenversterker voor gebruik in bioscopen. Samen met een tweetal in 1938 ontwikkelde 300B buizen vormt dat apparaat de basis voor de moderne geïntegreerde versterker 91E. De knipoog naar het verleden is al te zien zodra u het apparaat inschakelt. Op het display verschijnt dan het oorspronkelijke logo van de fabrikant uit 1914. Dat er een display aanwezig is, verraad al dat er onder de motorkap ook veel moderne technologie aanwezig is. Dankzij het gepatenteerde SCCS (Steered Constant Current Source) ontwerp wordt het uitgangsvermogen van de 300B’s bijna verdubbeld, en dat zonder de noodzaak van grote en zware uitgangstrafo’s. Tevens is voorzien in Bluetooth-connectiviteit die anno nu best van pas komt.

Computergestuurde gloeidraden

Verder wordt een microcontroller ingezet voor het opwarmen van de gloeidraden in de buizen. Ook wordt bij elke inschakeling de polariteit van de gloeidraadspanning omgedraaid, de bias wordt automatisch ingesteld terwijl de volumeregelaar een relaisgeschakeld weerstandsnetwerk bedient. Een deel van deze trucs moet de levensduur van de buizen in het systeem verlengen. Aardig is verder dat verwisselbare trafo’s (kwestie van inpluggen en verwijderen) van 4, 8 en 16 Ohm naar wens gebruikt kunnen worden. Daarmee kunt u een waaier aan speakers probleemloos aansturen. De Western Electric 91E kost £16998, leverbaar in zwart en champagne gold.