17 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Muziek Apple iTunes-bestanden downloaden

Apple iTunes-bestanden downloaden

1
Apple iTunes-bestanden downloaden

Het is iets waar u in het streamingtijdperk wellicht nog maar weinig aan denkt: het veiligstellen van uw collectie iTunes-muziekbestanden.

Iedere Apple-gebruiker die al voor Apple Music in streamingvorm tracks en albums kocht via iTunes, heeft in de afgelopen jaren wellicht (en al dan niet ongemerkt) een flinke muziekverzameling opgebouwd. Non-streaming spreken we dan over. Bovendien biedt Apple via de genoemde iTunes Store ook nog altijd albums en tracks ter download aan. Toch bestaat de kans dat Apple ooit met die losse verkoop gaat stoppen. Of en hoe lang de ooit aangeschafte losse tracks dan nog bewaard blijven? Ook zien we dat door veranderende licentieovereenkomsten sommige (verzamel)albums verre van compleet meer te downloaden zijn. Redenen genoeg om al uw aankopen eens te downloaden en veilig te stellen.

Geen DRM

Het aardige van in de Apple iTunes Store gekochte tracks is, dat deze op geen enkele manier met een vervelende DRM-truc zijn beveiligd. Het gebruikte bestandsformaat .m4a is een AAC-bestand dat zich op elke zichzelf respecterende muziekspeler (of software) ten gehore laat brengen. Apple heeft weliswaar gekozen voor compressie, maar dan wel in de hoogst haalbare kwaliteit die beschikbaar is voor AAC. U koppelt dus een prima geluidskwaliteit aan relatief beperkte – qua grootte – bestanden. Ideaal voor in de auto of onderweg op een portable muziekspeler. Verder geldt, dat als u ooit het Apple-ecosysteem zou verlaten u de muziek gewoon mee kunt nemen.

Downloaden en luisteren

Om alle tracks te downloaden maakt u gebruik van de iTunes-software voor Windows of Music voor de Mac. Eenmaal ingelogd met uw Apple-account download u alles wat u wilt bewaren. De standaard downloadmap staat in de settings vermeld. Desgewenst is deze map ook te wijzigen (doe dat liefst voor welke downloadactie dan ook), bijvoorbeeld naar een gedeelde map op de NAS. Hebt u alle tracks eenmaal gedownload, dan zijn deze ook naadloos te kopiëren naar een gedeelde muziekmap of desnoods uw streamer.

1 REACTIE