11.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Muziek Album TRPTK releast SACD Jonatan Alvarado‘s ‘Voces de Bronze’

TRPTK releast SACD Jonatan Alvarado‘s ‘Voces de Bronze’

0
TRPTK releast SACD Jonatan Alvarado‘s ‘Voces de Bronze’

Het Utrechtse platenlabel TRPTK kondigt voor vandaag de SACD-release ‘Voces de Bronze’ door Jonatan Alvarado aan.

De uit Argentinië afkomstige tenor Jonatan Alvarado (Mercedes, 1986) studeerde zang en luit aan het Conservatorium van Amsterdam bij Xenia Meijer en Fred Jacobs. Hij is leider van het Ensemble Seconda Pract!ca dat zich toelegt op de muziek uit de renaissance en de vroege barokmuziek uit Latijns Amerika. Zijn eerste solo-album ‘Pajarillos Fugitivos’ (Ayros, 2018) werd genomineerd voor de International Music Awards in de categorie ‘Best Early Music Vocal Album’.

Carlos Gardel als uitgangspunt

Avarado is een veelzijdig musicus die zich niet alleen richt op de oude muziek, maar die zich ook verdiept in de volksmuziektraditie van zijn geboorteland. Op het avontuurlijke TRPTK brengt hij nu de SACD ‘Voces de Bronze’ uit, waarop de muziek van de grote tenor Carlos Gardel (1890-1935) een uitgangspunt vormt. Tango-zanger Gardel was in de jaren twintig en dertig een superster en zijn stemgeluid deed vele harten breken. Het getuigt dat ook van durf en visie dat Alvarado deze prachtige muziek opnieuw ten gehore brengt met de high end opnametechnologie van nu.

Argentijnse volksmuziek

Centraal op ‘Voces de Bronze’ staat de Argentijnse volksmuziek. Maar liefst 22 songs telt het album, dat thematisch is verdeeld: het eerste stuk is gewijd aan dichter-boef Andrés Cepeda, een legendarische figuur uit het begin van de vorige eeuw. Daarna volgen ‘El Boyero en la Campaña’ (‘De Werker op het Land’), ‘Linda Provincianita’ (‘Mooi Meisje uit de Provincie’) en het afsluitende ‘Las Danzas Nacionales’. Naast Cepeda passeren vele songwriters de revue, zoals Juan Alais, José Razzano, Ambrosio Rios, Ángel Greco, Cristino Tapia, José Maria Aguilar, Antonio Podestá en José Ricardo. Illustere namen die buiten Argentinië, ten onrechte, weinig bekendheid genieten.

Het album is een soort bloemlezing van de Argentijnse volksmuziek, die door Alvarado buitengewoon verfijnd wordt uitgevoerd terwijl hij zich op zijn gitaar begeleidt. Een rots in de branding vormt daarnaast het precieze spel van de uit België afkomstige gitariste Jessica Denis. Gastmusici zijn de vocalisten Sophia Patsi en Juan Vizán.

Elastische stem

‘Voces de Bronze’ is een buitengewoon rijk album geworden dat zeker een nieuwe impuls zal geven aan de herwaardering van de Argentijnse volksmuziek: een genre dat in Europa en de rest van de wereld te weinig voor het voetlicht komt. Centraal staat de elastische stem van Alvarado, een meeslepend geluid dat diep onder je huid kruipt en je niet meer loslaat. “Bijna vijf jaar ben ik met deze productie bezig geweest. Ik wil deze muziek zo naar de mensen brengen dat ze meteen hun oren openzetten. De zeggingskracht is zo groot”, merkt Alvarado tot slot op.