10.8 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Muziek Album TRPTK SACD-release ‘Into Eternity’ door Marion von Tilzer

TRPTK SACD-release ‘Into Eternity’ door Marion von Tilzer

0
TRPTK SACD-release ‘Into Eternity’ door Marion von Tilzer

Het welbekende label TRPTK brengt vandaag de SACD ‘Into Eternity’ van Marion von Tilzer uit; ‘muziek tussen hemel en aarde’.

De uit Oostenrijk afkomstige Marion Von Tilzer is sinds de jaren negentig actief en heeft als componiste een brede achtergrond, die de genres overstijgt. Je zult bij haar invloeden uit de jazz, wereldmuziek en klassiek aantreffen. Ook componeerde ze voor dansvoorstellingen, films en televisiedocumentaires. Haar projecten worden verbazingwekkend, fascinerend en toegankelijk genoemd. In 2012 won ze de eerste prijs bij de Donemus compositiewedstrijd voor het orkestwerk ‘Die Verlassene Stadt’.

Vilma Grunwald

In juli 2021 presenteerde Von Tilzer op het avontuurlijke TRPTK-label samen met Maya Fridman de SACD ‘Ten Songs of Change’, geïnspireerd door op de ‘I Tjing’ gebaseerde gedichten van Lulu Wang. Nu verrast ze met de nieuwe kamermuziek productie ‘Into Eternity’, die als inspiratie een afscheidsbrief heeft die de Joodse Vilma Grunwald voordat ze op transport gesteld werd naar Auschwitz. “(….) You my only one and dearest, don’t blame yourselves, this was our destiny. We did all we could. Remain only healthy and remember my words that time will heal everything, if not completely – then at least, in part. (….)  Have a beautiful life, Into Eternity, Yours Vilma”. Diep aangrijpende woorden die naar je keel vliegen en gezongen worden door de lage altstem van Bella Adamova. De muzikale vormgeving is die van een triptiek: de instrumentale introductie ‘Out of the Dark, ‘The Letter of Vilma Grunwald’ en een bewerking van het bekende Tsjechische slaapliedje ‘Hajej m?j andílku’.

De wereld is een illusie

Aan haar dochter draagt ze ‘Song for Mira’ op, met doorleefd klarinetspel van Michael Hesselink. De compositie maakte oorspronkelijk deel uit van de suite ‘The Blue Planet’, die als thema de zeven dagen van de schepping had. Het stuk ‘The Day the Light Came’, dat ook op deze uitgave staat, vormde ooit de start van deze cyclus. Bijna onbeschrijflijk mooi is ‘I Heard This in My Dream’, ontstaan na het lezen van Sydney Banks: spirituele muziek die verklankt hoe je verlicht zult worden als je sterft. De wereld is niet meer dan een illusie, een wereld aan gedachten.

Dromerig

‘Girl Finds a Bright Spot in a Dark World’ is gebaseerd op een verhaal uit het rijk geïllustreerde boek ‘The Red Tree’ van Shaun Tan’. Ook hier vinden we weer die typerende dromerige atmosfeer. In deze compositie beleeft de luisteraar hoe een nachtmerrie geleidelijk overgaat in positieve beelden en gevoelens. Het afsluitende ‘Into Eternity’ laat de muziek langzaam wegsterven in een zekere tijdloosheid. De woorden van de titel vormen de laatste woorden van de brief die Vilma Grunwald schreef aan haar man.