13.9 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Braun Audio denkt aan privacy

Braun Audio denkt aan privacy

2
Braun Audio denkt aan privacy

Hoe mooi en handig slimme speakers ook zijn, ze vormen tevens een flink risico voor uw privacy. Braun Audio bedacht een simpele oplossing.

Misschien denkt niet íedereen erover na bij aanschaf van een slimme speaker. Maar toch: het wantrouwen betreffende deze apparaten is groeiende. En dat is blijkt steeds weer niet helemaal onterecht. Maar al te vaak belanden (flarden van) zeer privacygevoelige gesprekken bij fabrikanten. Om vervolgens dankzij een lek of hack elders online op te duiken, voor iedereen beschikbaar. Heeft alles te maken met de microfoon in dit soort speakers. Om slimme assistenten te laten werken is het nodig om constant mee te luisteren naar ‘wake up-calls’. En als iets niet goed verstaan wordt, wordt er met regelmaat langer data doorgestuurd. Ook een simpele fout in de firmware kan zorgen voor onnodig lang meeluisteren.

Braun Audio heeft in de LE-serie de enige afdoende en feitelijk heel simpele oplossing geïmplementeerd: een knop waarmee de microfoon fysiek afgekoppeld wordt. Meeluisteren is dan écht onmogelijk als de microfoon is uitgeschakeld. Zou eigenlijk een verplichte standaardfeature in alle slimme speakers moeten zijn.