21.5 C
Haarlem
dinsdag, september 26, 2023
Home Hi-Fi Webwinkel failliet: en uw geld dan?

Webwinkel failliet: en uw geld dan?

0
Webwinkel failliet: en uw geld dan?

ConsuWijzer is het informatieloket voor consumenten van de Autoriteit Consument & Markt. Omdat we in economisch zware tijden leven, en de kans op faillissementen van webwinkels alleen maar toeneemt, geeft ConsuWijzer een aantal tips om de risico?s te verkleinen.

Logo ConsuWijzer1. Op internet wordt de consument vaak gevraagd om vooruit te betalen. In de meeste gevallen mag het bedrijf niet honderd procent vooruitbetaling als enige betaalmogelijkheid aanbieden. Doet een bedrijf dat wel? Overweeg dan of u dat risico wilt lopen of kies voor een betaalmogelijkheid waarbij u minder risico loopt.

2. Onderzoek de reputatie van het bedrijf voordat u een bestelling plaatst waarbij een aanbetaling is vereist. U kunt dit doen door de naam van het bedrijf te googelen. Of gebruik de Online Shopscan op ConsuWijzer.nl.

3. Probeer de periode tussen het overmaken van het aankoopbedrag en de levering zo kort mogelijk te maken door bijvoorbeeld zelf het product op te halen of snelle levering te eisen.

4. Bij het boeken van reizen is honderd procent vooruitbetaling wel verplicht. Daarom is het belangrijk om te checken of het bedrijf waarbij u een pakketreis boekt, zijn garantiestelling op orde heeft, bijvoorbeeld via een garantiefonds. Reisgarantie houdt in dat u als u een pakketreis hebt geboekt, uw geld terugkrijgt als het bedrijf failliet gaat voordat u op reis gaat.

5. Sommige andere bedrijven die vooruitbetaling eisen, bieden als tegenprestatie ook een vorm van zekerheid via een garantiefonds. Dit lijkt een extra zekerheid, maar informeer vooraf wel naar de voorwaarden waaronder wordt uitgekeerd.

Consumenten die desondanks worden geconfronteerd met problemen omdat het bedrijf waarbij ze een bestelling hebben geplaatst, failliet is gegaan, vinden op ConsuWijzer voorbeeldbrieven die ze kunnen gebruiken om na een faillissement het aankoopbedrag terug te vorderen. Ook vinden ze daar een voorbeeldbrief voor als ze een apparaat ter reparatie hebben aangeboden.