dinsdag, december 5, 2023
Home Hi-Fi Accessoires Live Stream – Blindtest interlinks – de invloed van geleidermateriaal

Live Stream – Blindtest interlinks – de invloed van geleidermateriaal

19
Live Stream – Blindtest interlinks – de invloed van geleidermateriaal

Komende zondag gaan we weer live! Deze keer hebben we een aparte test. We gaan namelijk zes interlinks blind testen. Maar niet zomaar interlinks. We gaan zes interlinks met andere geleidermaterialen blind beluisteren! Dit om te bepalen óf er een verschil in zit en als dat zo is: hoe groot de verschillen zijn. 

We hebben bij Alpha Audio soms wat gekke testjes. Waarom? Ach… waarom niet!

We waren benieuwd naar de invloed van geleidermaterialen. We horen namelijk vaak: zilver is fris en scherp, koper is warm… etc. Maar is dat wel zo?

We hebben online gezocht naar goede basismaterialen. Zo hebben we voor elke kabel 4 meter geleidermateriaal aangeschaft (single ended: 1 geleider, 1 ground…). We hebben geprobeerd om elke geleider even dik te krijgen: 1mm diameter.

 • 5N zilver, 1mm diameter, 35 Euro per meter
 • Single crystal koper met grafeen, 1mm diameter, 150 Euro per meter
 • Gamma lampsnoer (fijnaderig rood koper, zoals sommigen dat noemen)
 • Mundorf SGW 105 – 0,5mm, 15 Euro per meter
 • Vertint koper, 1mm diameter, prijs onbekend.

De zesde kabel is een variant met koper / grafeen en zilver retour. Dit om te bepalen of de ground een invloed heeft op de klank en metingen.

Check de Live Stream

19 REACTIES

 1. Weer een zeer leuke test Nu nog een cursus interlinks maken volgen. Wat ik wel bijzonder vind is het gegeven dat de verschillen die jullie in de kabels horen ik echt niet hoor. Waarschijnlijk ben ik daar de enige in. Ik hoor wel verschillen, maar zoals jullie die beschrijven tijdens de test gaan aan mij volledig voorbij. Is het mogelijk om een overzicht te maken van de gebruikte materialen en hoe die te verwerken? Hoe maak je een interlink kabel?? Bedankt voor de moeite en tijd die jullie in de test hebben gestoken.

 2. Ik wil Jaap en de ‘proefkonijnen’ 😉 graag heel hartelijk bedanken voor dit leuke, inzichtvolle experiment. Het feit dat het een live stream was en Jaap de online luisteraars via de Chat betrok maakte het echt een leuke ervaring. Ik heb met plezier gekeken en meegedaan! Hartelijke groet, Robert

 3. Trinnov corrigeert niet alleen volume over het frequentiespectrum maar ook de timing/fase fouten. Direct en gereflecteerd (indirect) geluid wordt opgenomen door de Trinnov kalibreerde microfoon (met 4 microfoontjes in een tetraëder positie).
  Als de filtering aanzet is het alsof het geluid in focus springt (timing correctie) en bij speakers met zwaktes in de frequentie karakteristiek hoor je de sprong naar een meer normaal geluid.
  Mijn vraag aan Alpha-Audio is of jullie een praktijk test zouden kunnen doen waarin jullie laten meten en/of luisteren of men kabel effecten of versterker effecten (warme buizen klank versus “transistor geluid”) effectief kan corrigeren/aanpassen met een goede room correction. Een Trinnov (of Dirac full spectrum, of ??) kan uiteindelijk kosten sparend blijken ten opzichte van bijvoorbeeld dure kabels of andere tweaks met klankkleur en/of invloeden.
  Voor speakers heb ik verbluffende verbetering gehoord, maar hardware verschillen kunnen mijn oren niet (meer) horen.
  Jullie site is een feest om te volgen. Met vriendelijke groet, Frank

 4. Hoi Jaap,

  Leuke test ! Maar een vraagje , ik zag je de interlinks verwisselen op de Pass vv. Doe je dat met de stroom eraf of niet ? Mijn Pass xp10 volumeknop gaf de geest vorige maand en er zijn 2 ic’s vervangen. Oorzaak zou waarschijnlijk zijn het switchen van interlinks met de versterker gewoon aan ….je kan het maar beter voor zijn natuurlijk ….

  Vr grt

  Al Janssen

  Al

 5. Even tegen alle normalisaties in, room correctie betekent voor mij alleen maar een door een 1of ander vrij goedkope microfoon laten bepalen welke speaker harder en welke speaker zachter uit de hoek moet/mag komen, ik heb het op mijn Denon x4100w wel in gebruik, maar heb de 7 volumes allemaal terug gezet op 0 en alleen de afstanden zo gelaten zoals audisey het gemeten heeft,en mijns horens klinkt dat vooral in actie films veel beter. Het blijft denk ik toch wat je eigen oren vinden, en geloof me, ik hoor voor mijn leeftijd ver boven gemiddeld.

 6. Het is misschien ook het testen waard om uit te zoeken of een Trinnov Nova systeem de verschillende kabels, op hetzelfde systeem, toch hetzelfde kan doen laten klinken. Zo ja, dan kan je daarmee mogelijk een deel van de Trinnov investering terugverdienen.
  Ik heb wel een eerder gevraagd of jullie zouden willen testen of Trinnov (en/of Dirac full range), een groot deel van de verschillen tussen installaties kunnen gladstrijken.
  Alvast bedankt, Frank

  • Dag Frank,

   Ik moet hier eens goed over nadenken. Hoewel ARC veel kan, geloof ik niet dat het dingen ‘beter’ kan maken. Een goede interlink heeft minder verlies dan een slechte interlink. Dat verschil ga je niet gladstrijken met een room correctie systeem. Tenminste: dat is mijn filosofie. En sja… een filosofie is… een filosofie :-).

  • Dag Frank. Zonder het getest te hebben, ik denk van niet om de volgende reden: de meeste systemen trekken de frequentiecurve recht in de ruimte waarin het systeem speelt. De klankkleur wordt daarmee niet aangepast.

   Verschillende versterkers of speakers geven aan dezelfde opname (bijvoorbeeld een stem begeleid door een piano) een andere kleur. Als je Dirac gebruikt, dan wordt de kleur niet wezenlijk aangepast, die is min of meer hetzelfde. Het kan iets anders klinken door de correctie, maar dat is dan het gevolg van de verandering in de interactie met de ruimte die je hoort.

   Het is is niet zo dat de kleur van verschillende versterkers of speakers helemaal gelijk getrokken worden door gebruik van Dirac en dat alles ‘hetzelfde’ klinkt.

   Interlinks doen van alles, waaronder van invloed zijn op de klankkleur. Ik denk dat daarom de verschillen ook met room correctie nog steeds hoorbaar zijn.